Śledź nas na Facebooku

Przepisy na pyszne koktajle dietetyczne i desery.

Koktajl Napój z maślanki

Napój z maślanki

Składniki:

2 porcje proszku koktajlu jogurtowo-wiśniowego
150 g maślanki
150 g malin lub innych owoców
5 g cukru

Wykonanie:

Maliny przetrzeć przez sito. Maślankę wymieszać z proszkiem i cukrem. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę.

Wartość energetyczna: 371 kcal, Białko 22 g, tłuszcz 7,2 g, Węglowodany 62 g.

Napój pomarańczowy z miętą

Składniki:

2 porcje proszku koktajlu waniliowego
450 ml soku ze świeżej pomarańczy
kilka listków mięty

Wykonanie:

Pomarańcze umyć, wycisnąć sok. Proszek wymieszać z 50 ml soku. Połączyć z pozostałym sokiem i miętą, wymieszać.

Wartość energetyczna: 452 kcal, Białko 20,2 g, Tłuszcz 6,9 g, Węglowodany 102,3 g.

Czekoladowe batoniki (8 sztuk)

Składniki:

2 porcje proszku koktajlu czekoladowego
70 g mleka granulowanego
40 g cukru
¼ szklanki wody
100 g masła śmietankowego
15 g kakao
60 g suchych wafli

Wykonanie:

Wafle pokruszyć. Cukier rozpuścić w wodzie, dodać masło, rozpuścić. Dodać kakako, wymieszać, schłodzić . Dodać proszek, wymieszać, wrzucić pokruszone wafle i ponownie wymieszać. Z masy uformować 8 batoników (można obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub migdałowych),
schłodzić.

Wartość energetyczna porcji: 200 kcal, Białko 5,6 g, Tłuszcz: 10,8 g, Węglowodany: 15,6 g.

Mus egzotyczny (2 porcje)

Składniki:

2 porcje proszku koktajlu jogurtowo-wiśniowego
150 g miąższu mango
120 g obranego banana
70 g jogurtu naturalnego
10 g soku z cytryny

Wykonanie:

Mango zmiksować z bananem i sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z proszkiem rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody. Wszystko razem wymieszać.

Wartość energetyczna porcji: 256 kcal, Białko 10 g, Tłuszcz 4,1 g, Węglowodany: 45,6 g.

Szarlotka dla dwojga:

Składniki:

2 porcje proszku koktajlu waniliowego
2 jabłka
40g herbatników
170g jogurtu greckiego
10g gorzkiej czekolady
odrobina cynamonu do posypania
Łyżeczka soku z cytryny
Odrobina cukru

Wykonanie:

Ciastka rozgniatamy. Jogurt ubijamy z odrobiną cukru. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie prażymy z dodatkiem niewielkiej ilości wody, często mieszając aż jabłka zmiękną. Do pucharków wkladamy na zmianę rozdrobnione ciastka, jabłka i jogurt. Deser posypujemy starta czekoladą.

Wartość energetyczna porcji: Energia 358 kcal, Białko 13,7 g, Tłuszcz 12,2 g, Węglowodany 56,7 g.

Odżywcze musli:

Składniki:

Podwójna porcja proszku koktajlu waniliowego
30g płatków fitness lub takich jakie lubisz
150 ml mleka
30g obranych bananów
30g obranej kiwi
30 g cząstek pomarańczy

Wykonanie:

Odżywkę rozpuścić w mleku. Do płatków dodać pokrojone w kostkę owoce, wszystko zalać mlekiem.

Wartość energetyczna porcji: Energia 495 kcal, Białko 23,5 g, Tłuszcz 9,7 g, Węglowodany 77,7 g.